Aksaray’ın doğal güzellikleri nelerdir?
Büyüleyici Kapadokya’nın önemli bir parçası olan Aksaray, Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Tuz Gölü, Hasan Dağı, Selime Katedrali ve Peri Bacaları gibi birçok popüler turistik yere ev sahipliği yapmaktadır. 1989 yılında Niğde’den ayrılarak il olan Aksaray, Kapadokya’nın etkisi altında her yıl yüz binlerce turisti ağırlamaktadır.
Aksaray’da nereleri gezebiliriz?
Aksaray’da Yapılacak Şeyler: Ihlara Vadisi. Selime Katedrali. Aksaray Müzesi. Sultanhanı Kervansarayı. Hasan Dağı. Eğri Minare. Manastır Vadisi. Ziga Kaplıcaları. Daha fazla makale…
Aksaray neyi meşhur?
Aksaray’ın leziz geleneksel yemekleri arasında yufka, sıkma, sepe, erişte, kuskus pilavı, börek, mantı dolması, çiğleme, soğanlı börek, sac böreği ve arabaşı yer alır.
Aksaray’ın eski adı nedir?
1. binyılda Kral Kiakki döneminde Şinakhatum-Şinukhtu olarak adlandırılan Aksaray, Helenistik dönemde Kapadokya Krallığı’na bağlanmış ve ismi Garsaura’dan türemiş ve Arkhelais olmuştur. Selçuklular döneminde II. Kılıçarslan Arkhelais’in ismini Aksaray olarak değiştirmiş ve şehri ikinci başkent yapmıştır.
Ihlara Vadisi giriş ücreti ne kadar?
📍Giriş ücreti 60 TL olup Müzekart geçerlidir.
Aksaray’da şelale var mı?
📍Ilısu Şelalesi 🌊😍 Aksaraylıların %80’inin bilmediği doğa harikası. 😎 Yaz kış donan “Gelinkayası Şelalesi” ile ziyaretçilerini büyülüyor.
Aksaray neyi meşhur hediyelik?
Şehirden memleketinize döndüğünüzde alabileceğiniz birçok farklı hediyelik eşya bulunmaktadır. Taşpınar halısı, Güzelyurt seramikleri, gül ağacından yapılmış eyer sepeti, Aksaray saray helvası, Aksaray köpük helvası, çiniler, küçük objeler ve biblolar kendinize veya sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelerden bazılarıdır.
Ihlara Vadisinden sonra nereye gidilir?
Manastır Vadisi, Ihlara Vadisi’nden sonra bölgenin en önemli vadisi olup 28 kilise, 2 yer altı şehri ve kayalara oyulmuş yüzlerce mekana ev sahipliği yapıyor.
Aksaraya neden gidilir?
Aksaray’da gezilecek yerler arasında muhteşem doğal güzelliklere sahip Ihlara Vadisi, Selçuklu mimarisinin mirası Eğri Minare, Acemhöyük, Sümbüllü Kilise, Güzelyurt Evleri, Aksaray Zinciriye Medresesi, Aksaray Müzesi ve bölgenin tarihi zenginliğini temsil eden Nora Antik Kenti yer almaktadır.
Aksaray’ın hangi hayvanı meşhur?
Aksaray Malaklı köpekleri 3500 yıl önce Sümerler tarafından Orta Asya’dan Mezopotamya havzasına getirildi. 2000 yıl önce Anadolu’daki Asurlular onları düşmanlarına karşı savaş köpeği olarak kullandılar. Aksaray Malaklı köpeği koyun sürülerinde bekçi köpeği olarak kullanılır.
Aksaray’da ne yiyebilirim?
Sıkma, Aksaray Tava, Mantarlı Bulgur Pilavı, İçli Mantı, Dolaz, Papara, Ayva Dolması, Mixen, Soğan Dolması, Kapak Böreği, Pancar Yahnisi, Bamya Çorbası, Kokina Çorbası, Arabaşı Çorbası, Sarığıburma, Çiğleme, Asker Kurabiyesi, Bulama Helvası, Gül Tatlısı, İncelek Tatlısı ve Balkabağı Ağdası şehrin en çok sevilen yemekleri arasında…
Aksaray hangi tatlısı meşhur?
AKSARAY İNCELEK TATLI | Kültür portalı
Aksaraylılar Alevi mi?
Aksaray, sekiz ilçesi ve yüzlerce köyüyle Türkiye’nin dördüncü büyük ilçesidir.
Aksaray hangi ilden ayrıldı?
1933 yılına kadar 13 yıl vilayet olarak hizmet verdikten sonra vilayet lağvedildi. 20.03.1933 tarih ve 2197 sayılı kanunun 3. maddesiyle ilçe olarak Niğde’ye bağlandı. 15 Haziran 1989 tarihine kadar 56 yıl ilçe olarak kalan Aksaray, 15.06.1989 tarihinde Niğde’ye bağlandı.
Aksaray’ın tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?
Yüksek Kilise, Aşıklı Tepe, Acem Tepe, Belisırma Köyü, Nora Antik Kenti, Ziga Kaplıcaları, Hasan Dağı, Sultan Hanı ve daha gezebileceğimiz birçok tarihi ve turistik yer… Aksaray dokumacılığıyla da ünlüdür. Aksaray Taşpınar halıları sadece ülkemizde değil tüm dünyada ünlüdür.
Aksaray’ın tarihi yerleri nerelerdir?
Aksaray’da mutlaka görmeniz gereken yerler: Aşıklı Tepe. M.Ö. 8500’lü yıllara dayanan Aşıklı Tepe, insanlığın yerleşik hayata geçişinin ilk örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. …St. Marcuries Yeraltı Şehri. …Ihlara Vadisi Ören Yeri. …Manastır Vadisi Ören Yeri. …Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri. …Aksaray Müzesi.
Aksaray ne ile tanınır?
Aksaray, Orta Anadolu’nun en popüler mutfak duraklarından biridir. Şehrin mutfağı; hasandağı köfte, şerbetli pide, tulum kebabı ve İnceelek tatlısı gibi lezzetli tariflerle gurmeleri mest eder.
Aksaray’ın coğrafi özellikleri nelerdir?
Kuzey Yarımküre’de ekvatorun 37. ve 38. paralelleri arasında, Doğu Yarımküre’de ise 33. ve 35. meridyenler arasında yer alır. Doğuda Nevşehir, güneydoğuda Niğde, batıda Konya, kuzeyde Ankara ve kuzeydoğuda Kırşehir ile çevrilidir.
Aksaray denince akla ne gelir?
Aksaray denilince akla ilk gelen geleneksel Türk halı dokumacılığının en güzel örneklerinden biri olan Taşpınar halılarıdır. Karaman koyunlarının yününden yapılan bu el yapımı halılar, şehirdeki yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği hediyelik eşyalardan biridir.